Кошик
98 відгуків
площа Соборна 4, офіс 7, Дніпро, Україна
+380 (67) 903-79-77
I-Cosmetolog (ООО Успешный Косметолог, Украина)

Можуть кишкові мікроби змінити світ? Уоррен Пітерс на TEDx(2016), текст перекладу російською мовою

Можуть кишкові мікроби змінити світ? Уоррен Пітерс на TEDx(2016), текст перекладу російською мовою
Peters Warren
Уоррен Пітерс

Доктор Уоррен Пітерс (Warren Peters) щодня зустрічає пацієнтів з широкою посмішкою і пристрастю зробити складні речі простими, щоб люди могли налаштуватися на здоровий спосіб життя, внести необхідні корективи, які підвищать їх благополуччя.

Виступаючи на TEDxLaSierraUniversity (California, США) в 2016 р., Уоррен знайомить нас з нашим микробиомом і новими відкриттями, які змінюють наші уявлення про діабеті, ожирінні, хвороби Альцгеймера, аутизм і нашому повсякденному здоров'я і благополуччя.

 

«Можуть кишкові мікроби змінити світ?»

Переклад виступу Уоррен Пітерса в конференції TEDxLaSierraUniversity (2016).

Мікробіом і генетика
Дисбактеріоз
Фирмикуты
Кишково-мозкова вісь
Мікробіом і харчування

 

[Музика]

— Коли я був маленьким хлопчиком, при користуванні туалетом, моя мама навчила мене мити руки. І коли я мив і дивився на руки, я думав, що хлопець, тобі їх краще помити.

І в мене був маленький щеня, невелика собачка. І коли я бачив, що виходило з його тіла, і якщо раптом я до нього піду, вже краще я буду добре мити руки. Моя мама розповіла мені про мікробах і про те, як вони погані. І я добре засвоїв, що завжди повинен мити руки, я їй вірив.

А потім я виріс і пішов у медичну школу, і у нас був мікроскоп. І ми дивилися на ці бактерії, і слухали всі ці історії про те, як вони викликали епідемії і люди вмирали всюди, а потім у нас з'явилися антибіотики, і тепер ми можемо фактично викорінити епідемії від цих шкідливих мікробів. А потім, раптово, я почав дізнаватися про хороших мікробах, і я почав задаватися питанням: «Що це?»

Мікробіом і генетика

І коли ми знайомилися з реальною генетикою, це був прорив, який дозволив нам дійсно зрозуміти наш мікробіом, особливо в нашому шлунково-кишковому тракті. Це вже не було таким обмежуючим, як просто дивитися на них через мікроскоп.

В мікроскоп ви могли бачити тільки певні види. Але тепер, коли ми могли насправді дивитися на гени, це почалося близько 10 років тому, і багато хто з вас знають про це, коли світ почав дивитися на генетику людини, ми задаємося питаннями «А які гени? Скільки генів? Які гени у нас є?»

Завдяки неймовірним дослідженням стало очевидно, що у нас насправді близько 26 000 генів. І я думав вау, це дійсно круто. І всі вивчали гени, і це було справді чудово, поки вони не почали вивчати гени рослини рису.

У рисового рослини 46 000 генів. Що це?! Ви знаєте, я маю на увазі. У нас всього 26, а у них 46?! І тому було дуже принизливо зізнаватися, що рисове рослина більш витончене, ніж люди.

Отже, близько п'яти років тому всі стали вивчати геном бактерій, які знаходяться всередині нашого тіла. Вгадайте, скільки там генів? 100 000.

І ми почали дивитися, що це за мікроорганізми? Хто вони? Що це? Їх у нас близько 100 трильйонів. У той час як наш біом становить 90% клітин, клітини нашого тіла складають всього 10%.

Отже, ми тільки що почули принижують астрономічні цифри. Вважаю, нам потрібно зазирнути всередину себе і стати по-справжньому скромним, тому що когось «іншого» набагато більше.

Таким чином, ці гени неймовірні — існує близько 1000 різних видів. І коли ми дивимося на ці види, ми дуже дивуємося неймовірній різноманітності всій цій середовища, Весь цей біом існує у вашому тілі моєму скромному.

Обговоримо наш мікробіом. Нас 26 000, а їх 100 000. Ого, рисове рослина перевершує нас, так що нам краще приєднається до його геному.

Що насправді для нас робить цей біом? Спочатку ми подумаємо про бродінні — поговоримо про перетравленні їжі. У нашій прямій кишці живуть мікроби, які приносять багато користі. Вони виробляють приблизно еквівалент банки пива щодня. Так, це правда.

І тому, звичайно, ми справляємося з переварюванням досить добре, але ми не дуже п'яні від цього. Це тому, що в процесі бродіння створюються деякі дуже важливі речі; їх називають жирні кислоти з коротким ланцюгом. Ці жирні кислоти з коротким ланцюгом мають вирішальне значення для нашої імунної системи. Тому, якщо ви виводите мишеняти у якого немає биома, це маленька істота дуже вразливе для інфекцій і так далі. І це досить драматично у багатьох відношеннях.

Ми задаємося питанням, звідки взявся цей біом? Тому що дитина, коли він всередині матки, у нього не так багато мікробіоти, до цих пір, ми думали що він повністю вільний від усіх цих істот.

Але от коли цей маленький дитина проходить через родовий канал і знаходиться на грудному вигодовуванні, ось саме тут і починається його мікробіом. І це дуже важливо для життя цієї дитини, і для наших теж. Дітям з'явилися на світ за допомогою кесаревого розтину, тим дітям, яких не годують грудьми, доводиться дуже непросто.

Так що тепер, в сучасних місцях і лікарнях, які розуміють це, якщо маленька дитина народжується з допомогою кесаревого розтину, вагінальний мазок фактично береться і поміщається в обличчя і рот дитини, щоб він міг фактично стати миробиом-позитивним живою істотою. Інакше імунна система не буде розвиватися. Це дуже, дуже важливо. Така позитивна сторона цього бродіння.

Дисбактеріоз

Але в цьому є і негативна сторона. Запам'ятайте всі ці клітини, ці тисячі різних видів бактерій. Як і в більшості випадків, мова йде про баланс, гармонії між ними. А коли вони не збалансовані, ми називаємо це дисбактеріозом. Коли це починає відбуватися, ми виявляємо, що це викликає хвороби.

Ви знаєте слово «синдром роздратованого кишечника»? У деяких з вас це може бути — діарея, запори, спазми в животі і все таке. Ви знаєте про коліті, ви чули про людей з колітом. Такі речі трапляються, коли виникає дисбактеріоз, виникає дисбаланс між хорошими і поганими мікробами.

Крім того, ми починаємо розуміти, що багато хто з так званих аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, можуть викликати дисбаланс в нашому мікробіомі.

Ще одна річ, яку роблять наші мікроби — вони збирають нам калорії. Тепер, якщо ви зголодніли до смерті, і вам потрібно з'їсти багато трав і зерен, а також продуктів, які містять багато клітковини — ваше тіло може поглинути тільки певну кількість калорій.

Це пов'язано з тим, що як правило, ми не можемо поглинути ніяких калорій з клітковини. Клітковина просто спускається в біом, і біом фактично збирає урожай волокна, фактично збирає додатково від 10% до 15% калорій від тієї їжі, яку ми з'їли. Ось як людство пережило дуже, дуже суворі часи.

Але так само, як є позитивні мікроби, є й негативні. І ми бачимо, коли дивимося на всю цю область ожиріння, людей з надмірною вагою... У кого-небудь є дефіцит калорій? Обід виглядав досить апетитно, чи не так? Так, ми більше не живемо в печері, і ми не голодуємо.

Фирмикуты (Firmicutes)

Так хороше може стати поганим, особливо якщо ми схильні до таких специфічних помилок. Їх називають Фирмикутами (Firmicutes). Це велика сім'я, яка збирає додаткові калорії. Тому, коли ми дивимося на біом людей з надмірною вагою, або людей, що страждають на діабет, у них, як правило, набагато більше цієї родини Фирмикутов.

Ти встигаєте за мною? Ви бачите, куди це веде?

А що якщо людям з надмірною вагою ми почнемо міняти біом на більш збалансований? Ха! Ви знаєте, не думали що це буде відбуватися, чи не так? Дослідження на мишах вже ведуться, і ви знаєте, їх вже досить багато.

Близько двох років тому сталося захоплююче дослідження. Вони взяли худих маленьких мишок і просто дали їм штучний підсолоджувач. І звичайно, маленькі голодні миші стали товстими та захворіли на діабет.

Отже, очевидний науковий питання полягає в тому, що цей штучний підсолоджувач який дали цій мишці, він вплинув на метаболізм або на мікробіом? Вгадайте, на що?

Таким чином, вони провели це елегантне дослідження — якщо ви вважаєте, що фекальна мікробіота елегантна, — і вони взяли інших маленьких худих мишей, і вони просто зробили фекальну пересадку від товстої миші, у якої був діабет без штучних підсолоджувачів. І ця маленька худа миша стала гладкою, з надмірною вагою і діабетом.

Значення мікрофлори кишечника

Отже, ви починаєте бачити, як ця наука починає прогресувати.

Кишково-мозкова вісь

І третя область, яку я вважаю дуже важливим, це те, що ми називаємо кишково-мозкової віссю (GBA, Gut–brain axis).

І коли ви проводите дослідження на тварин, ви можете знову взяти цих маленьких, вільних від мікробів мишей. Коли вони народжуються, вони частково страждають аутизмом. Вони не спілкуються зі своїми братами і сестрами цуценятами, погано їдять, погано роблять, у них аутизм.

Але якщо ви потім пересадити біом нормальної миші цим маленьким хлопцям, вони стануть нормальними. Просто вони починають спілкуватися один з одним і так далі.

Ви можете бачити, куди це йде, чи не так? І, звичайно ж, це вже відбувається.

В Європі проводяться прекрасні дослідження на людях. Тут, в Америці теж є люди, які приймають пробіотики. Пробіотики містять мікробіом.

Пробіотичні штами отримують діти, які страждають аутизмом, і це справді дає деякий розвиток. Я не бачив хороших рандомізованих контрольованих випробувань, але там, де мало диму, безумовно, може бути вогонь.

Тепер, у дослідженнях на людях. Ми вже знаємо, що кишечник впливає на мозок, але ми також хочемо знати впливає мозок на кишечник?

І, звичайно ж, коли ми знаходимо людей, які знаходяться в стані сильного стресу — звичайно, тут нікого в аудиторії я впевнений таких немає, високий рівень стресу повинен бути де-тов іншому місці — в умовах високого стресу біом фактично змінюється. І ми виявляємо, що стався збій.

Отже, всередині кишечника є хороший маленький шар слизу, в якому є всі ці бактерії. У вас є стінка кишечника, а потім цей перший шар слизу, а далі немає бактерій, він бар'єр.

Наступний шар — це ще один шар слизу, в якому є бактерії, і при стресі ці шари слизу починають руйнуватися, і антигени з бактерій дійсно проникають у м'язову стінку і, отже, в нашу циркуляцію. Таким чином, цей бар'єр зруйнований.

Зараз проводиться безліч досліджень на тему зв'язку мікробіома і хвороби Альцгеймера. Хвороба Альцгеймера в даний час називають діабет 3-го типу, тому що ми знаємо, що фактор високого рівня інсуліну, високий рівень цукру, всі вони можуть внести свій вклад.

Отже, спочатку я подумав, що це трохи дивно. Але коли я почав думати, що у нас є нейробіологи, які пов'язані один з одним. 30 нейробіологів в Scientific American нещодавно опублікувала редакційну статтю, в якій говориться, що нам потрібно ще раз поглянути на зв'язок хвороби Альцгеймера з биомом.

Дослідження на тваринах: у безмикробных мишей аутистичне поведінка покращився з додаванням звичайного мікробіома.

Дослідження людини:
— Стрес збільшує проникність кишечника, дозволяючи бактеріальним стимулам проникати через бар'єр кишечника, викликаючи запалення.
— Мікробіом і хвороба Альцгеймера

Мікробіом і харчування

Отже, давайте подумаємо про те, як ми можемо нагодувати цей наш біом. Як ми можемо харчуватися, щоб допомогти нашому власному микробиому?

У нас є рафіновані вуглеводи та оброблені продукти. Ви, напевно, знаєте, що з 600 000 продуктів харчування, що сьогодні виробляються в Америці, в 72% з них додали цукор. Це сталося не випадково.

Цукор викликає залежність. Ця оброблена їжа починає фактично змінювати наш біом, роблячи нас все менш і менш здоровими.

Я кажу своїм пацієнтам, що коли вони йдуть в продуктовий магазин, купуйте справжню їжу. Їжте справжню їжу, тому що це потрібно вашому тілу. Їжте овочі та багато зброджених овочів, кимчи і квашену капусту, кефір і йогурт. Всі ці натуральні біомаси повинні стати частиною нашого повсякденного дієти.

Подумайте про корисних жирах, таких як авокадо, волоські горіхи та ін Дуже важливо створити здоровий біом.

І микробиому потрібен білок, тому білок хорошої якості повинен стати важливою частиною вашої дієти.

В доповнення до харчування, я люблю думати про ролі способу життя, який може допомогти нашому биому.

Хочете вірте, хочете ні, але наші кишкові мікроби мають циркадний ритм. У них є нічний і денний ритм, як у нас. І є вчені, які проводять дослідження циркадних ритмів бактерій. І тому, коли ви не спите, ваші мікроби не сплять, а їм треба спати. Тому дуже важливо вести такий спосіб життя, при якому ви нормально спите.

І, хочете вірте, хочете ні, фізичні вправи також стимулюють здоровий баланс мікробіома. Ви відчуваєте, як у нас все взаємопов'язано?

Мене лякає думка про те, що наше використання антибіотиків — 70% всіх антибіотиків, які використовуються в Америці — використовуються для годівлі тварин, від яких ми отримуємо яйця, молоко і м'ясо. Вдумайтеся, 70%!

Чому вони це роблять? Тому що ви даєте тварині антибіотики, і він швидше товстішає і швидше виходить на ринок.

Коли-небудь ви замислювалися про те, чому ми отримуємо високу стійкість до бактерій? Коли у нас нежить, ви думаєте «Я застудився. О, я повинен позбутися цього. О, мені краще зателефонувати своєму лікарю і попросити Zipac або щось в цьому роді». Ну ви знаєте цю рекламу, «Швидко, Zipac!»

Кожен раз, коли ви лікуєте свої вірусні інфекції бактеріальним антибіотиком, він змінює ваш мікробіом. Тому, якщо вам дійсно потрібні антибіотики, обов'язково спробуйте пробіотики, кефір, квашену капусту, кімчі, все, що з цього ви віддаєте перевагу.

Якщо вам дійсно потрібно використовувати антибіотики, після їх прийому, ви повинні заново заселити свій кишечник.

Отже, культивація, вирощування свого мікробіома. Скоро ми повинні випустити підручник з цього питання, це має бути щось на зразок «Кишкові мікроби для Чайників», або щось в цьому роді.

Насамперед, ми повинні поважати їх. Вони складають 90% від усіх клітин, що у нас є. І, звичайно ж, ми повинні піклуватися про них. Ми хочемо, щоб вони правильно виспалися, правильно зайнялися спортом. І якщо у вас щасливі мікроби, ви здорова людина.

Велике спасибі.

#

Друзі, тепер ви розумієте, наскільки важливо піклуватися про вашу микробиоте. Будь ласка, зверніть увагу на напрацювання у сфері відновлення балансу мікробіоти національного лідера Італії низкодозовой додаткової медицини GUNA S. p.a (Мілан).

Для збалансування мікрофлори, GUNA рекомендує два продукти, які ідеально доповнюють один одного: Colostrononi + Proflora. Добре, якщо до них додати і добавку GunaBasic, яка допомагає створити правильну pH середу.

Дві опори кишкового гомеостазу

Ми, I-Cosmetolog, ексклюзивний постачальник дієтичних добавок Італійської Компанії GUNA S. p.a в Україні. Гарантія якості, оригінальності продуктів, найкращі терміни поставки і ціна. Ми доброзичливі і дійсно дбаємо про вас.

Зверніть увагу на цікавий виступ на тему мікробіоти, відомого американського топ-лікаря спортсменів, Міс Науки Массачусетс, спеціаліста по здоров'ю кишечника Еріки Енгл (США) на конференції TEDxFargo в 2019 р.

Попереду у нас ще багато цікавого, підписуйтесь на наш Facebook, Instagram і YouTube канал. Будьте здорові і успішні!

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner